By Published On: februari 6th, 2023

Ordet enrumslägenhet och ibland tvårumslägenhet ger oftast en obehaglig känsla av begränsning, tankar på fällbara soffor och det svåra valet mellan ett fullt vardagsrum och ett sovrum. Men var inte kategorisk, för dagens möbelindustri är mycket mer mångsidig än vad du kan föreställa dig!

För att övervinna din största rädsla – den begränsade och brist på utrymme i rummet på grund av en besvärlig soffa eller en bred full säng, glömmer man det viktigaste: idag är marknaden redo att erbjuda dig lösningar för alla svåra situationer och ett av dessa alternativ är sängar i garderober!

För bara några år sedan verkade en säng som föll ut ur garderoben vara en djärv idé eller en bra fantasi som förverkligades i filmerna. Men i dag syns sådana föremål allt oftare i möbel- och snickeributikernas utbud.

Vad är en skåpsäng?

Det rymliga sovutrymmet tar upp större delen av ett normalstort rum. Denna motsägelse kan lösas genom att installera en transformatormöbel, nämligen en fällbar säng i ett skåp. En sängskåp med en soffa i uppfällt läge har en vertikal position nära väggen och tar nästan inget utrymme i anspråk. Detta är en praktisk design för multifunktionella rum, där du växelvis måste arbeta, vila, ta emot gäster och göra hushållssysslor.

Inbyggda sängvarianter i garderoben är indelade i två typer: horisontell och vertikal liggande. Valet av den ena eller andra konfigurationen beror på rummet och platsen där sängen ska installeras.

Den här möbelversionen sparar mycket utrymme samtidigt som den ger användarna en bekväm sovplats. När skåpet med sängen är hopfälld döljs det bakom de dekorativa fasaderna, och vid behov kan konstruktionen snabbt förvandlas till en hel säng. När du väljer garderobssängar måste du vara uppmärksam på kvaliteten på de material som används och tillförlitligheten hos omvandlingsmekanismen.

Konstruktions- och mekanismegenskaper

Själva sömnsystemet är inte alls komplicerat och ganska enkelt, men det har sina egenskaper:

Obligatorisk fastsättning på väggen

Versionen av en sådan möbel är fäst vid väggen på ankare, som väljs individuellt för varje typ av vägg. Väggen måste därför vara stark: tegel eller betong. Och valet av förankring är vanligen en sak för yrkesverksamma eftersom styrkan hos hela strukturen i ditt hem är beroende av den.
en.

Mekanism för omvandling

Enheten är tekniskt komplicerad och utrustad med gaslyftar för enkel lyftning och smidig sänkning. Ekonomiska modeller är populära när det räcker att dra i handtaget för att förvandla skåpet till en säng.

Det finns flera intressanta fakta om din hopfällbara säng:

  • Vid daglig användning måste du höja och sänka sängen 700 gånger under året.
  • Och gashissar är konstruerade för minst 20 000 cykler.
  • I regel väljs de individuellt för sängens och madrassens storlek och vikt.
  • Vid valet beräknas balansen mellan rörliga och fasta delar för att undvika spontan drift.

Sängstomme

Den ortopediska sängbasen är en kontur av metallrör, kompletterad med elastiska böjda och limmade träfanerelement och robusta hållare. Träfanerbasen är tillverkad av gran, ek, tall, björk och andra träslag som standard.

Fördelar med skåpsäng

Om du använder en variant av en sådan möbel i inredningen av ditt rum är det flera otroliga fördelar och trevliga tilläggsfunktioner. Det är därför du bör välja alternativet med en garderobssäng om du fortfarande är osäker på om du behöver den:

Sparar utrymme

Genom att omvandla ett rum till ett sovrum sparar du minst 8 m2 användbart utrymme i rummet. Vi är övertygade om att alla husägare kan hitta en bättre användning för dem än att fylla rummen med stora sängar eller soffor.

Bekvämlighet i sömnen

Låt oss erkänna att sömnkvaliteten avgör hur en person känner sig under hela dagen. Oavsett hur dyr och modern soffan är kan den inte jämföras med en riktig ortopedisk madrass som används i sådana sovarrangemang.

Design och stil

Utformningen av en garderobssäng kan modelleras med eller utan soffa. Soffan kan lätt bli rummets centrala accent och framhäva dess stil och elegans. För att skapa en sådan effekt är det lämpligt att använda ljusa färger och iögonfallande dekorativa element.

Effektivt lagringssystem

Alla vet mycket väl att det aldrig finns tillräckligt med utrymme för saker och ting. Du kommer att ha tillgång till utrymmen där du kan placera många favorit- och användbara saker, från klockor och böcker till sängkläder och kläder.

Ytterligare funktioner

En hopfällbar säng med skåp kan innehålla ytterligare system i form av följande element:

  1. Integrerade uttag;
  2. Extra belysning för hela rummet;
  3. Inbyggda laddare med mera.

Driftsregler

Tillverkarna anger den maximala vikten och höjden på madrassen på varje produkt, och det finns en anledning till att de gör det. Den är en del av konstruktionen, fungerar som ballast och håller sovutrymmet horisontellt. Om du använder en tyngre madrass har gaslyftarna inte tillräckligt med kraft för att hålla sängarna i skåp i uppfällt läge. Om ballasten tas bort dras dock själva basen in i skåpet.

Därför är det strängt förbjudet att ta bort madrassen ensam. Då måste den andra personen hålla fast underredet vid fotplattan för att förhindra att det fälls ihop.

Naturligtvis kommer metallmekanismerna att slitas ut med tiden eller kräva underhåll, så det är tillrådligt att kontrollera sängens övergripande skick var sjätte månad och naturligtvis att smörja lyftmekanismerna med ett speciellt smörjmedel.