By Published On: februari 6th, 2023

Dagens modeller av Skåpsängar påminner bara vagt om möblerna från förr. Idag är de bekväma konstruktioner med möjlighet till justering, som kan passa in i vilken stil som helst. Om du är intresserad av detta alternativ måste du känna till några av dess funktioner.

Vad är en Skåpsäng?

Skåpsängar kallas en säng där mekanismen och madrassen viks vertikalt och göms i garderoben. Med enkla ord – sängen fälls in i väggen och är vertikal när den inte används i vardagen. Ibland kombineras sådana sängar med soffor.

Med hjälp av dessa möbler kan du förvandla ett oansenligt rum till ett multifunktionellt utrymme. Under dagtid kan den här sängen försvinna in i väggens inre för att spara utrymme. Funktionaliteten hos vikbara möbler gör att utrymmet kan uppfylla flera syften samtidigt.

Egenskaper hos Skåpsäng

De flesta Skåpsängar har inga fjäderblock. Istället ligger madrassen vanligtvis på en träplattform eller ett trådnät och hålls på plats så att den inte hänger i stängt läge. Madrassen fästs på sängramen, ofta med elastiska band för att hålla madrassen på plats. Kolvhissar eller torsionsfjädrar gör det enkelt att sänka och höja moderna Skåpsängar.

Vissa modeller har till och med en automatisk lyft- och sänkmekanism. Styrningen sker med hjälp av en fjärrkontroll eller en panel med knappar.

Material

Lyftkonstruktionen för en enkel Skåpsäng kan skapas med hjälp av stålkonstruktioner, järn och metallmaterial. Själva sängen är tillverkad av träpaneler, plywood och PVK. De bästa väggsängarna är gjorda av naturligt trä, som endast är täckt med speciallack och färg.

Vikt

Vikten beror på olika typer av Skåpsängar. En del sängar väger cirka 30 kg. Madrassen lägger till ytterligare 5-15 kg. Mekanismen i större möbler väger lite mer och madrassens vikt ökar i proportion till den ökade ytan. Sängens vikt varierar därför från 60 till 100 kg, beroende på olika faktorer.

Sängens storlek och form

Det finns alternativ med dubbelsäng, då har den måtten 1200 mm i bredd och 1900 mm i längd. Det finns även sängar med mindre mått, t.ex. 900×1800 mm, som är vanliga. Skräddarsydda Skåpsängar av designkvalitet kan ha individuella mått.

Vad du bör vara uppmärksam på

  • Väggens tjocklek är den viktigaste punkten att tänka på när du väljer Skåpsäng. Faktum är att fällmekanismen innebär att det kommer att finnas ett hål i den med en bredd på 30-60 cm, som kommer att bli en mottagningsnisch för sängen i monterat skick. Därför måste du bestämma i vilken del av rummet denna nisch ska placeras.
  • Kom ihåg att ju mindre utrymme du ger den, desto tunnare blir madrassen – detta kommer att påverka komforten på sovplatsen märkbart;
  • Skåpsängar i sidled kan vara bekvämare än andra, men inte i alla rum, så det är viktigt att tänka på det;
  • Du måste också bestämma var den utfällda väskan ska ligga – den behöver minst 1,5-1,8 m, om du inte väljer att installera en våningssäng;

Tänk sedan på vad rummet ska användas till. Ska det vara ett gästrum, ett kontor, ett vardagsrum, ett lekrum eller ett yogarum? Ska sängen passa in i rummets stil eller ska den väcka uppmärksamhet? Modeller med skåpsäng headset är ofta utrustade med ytterligare element, t.ex. en soffa eller ett litet arbetsbord. Därför bör du välja en bekväm Skåpsäng, som vid behov kan utföra flera funktioner dag och natt.